vineri, 17 septembrie 2010

Andrei Velea: Confesiunile „Gimnastului fără plămâni”

Andrei Velea: Confesiunile „Gimnastului fără plămâni”

de Sorin Atanasiu

Publicat în Adevărul de seară, Joi 2 sep 2010. URL original: click aici!

Andrei Velea

Andrei Velea

Acesta e titlul volumului său de debut, a cărui lansare va avea loc în această toamnă. Este o antologie de poeme scrise între anii 2001 şi 2006.

Ca scriitor, a apucat lucrurile de acolo de unde destinul l-a pus să le apuce. Nu poate preciza circumstanţele determinante ale începutului său de scriere. Scrie de când era copil şi consideră că: „A fi scriitor nu e o opţiune, ci un destin. A opta presupune să alegi ceva „convenabil”. Nu e cazul: aici, mai degrabă, e o problemă de a fi sau a nu fi tu însuţi”.

Este membru constant al cenaclului „Anton Holban” condus de profesorul şi criticul literar Constantin Dimofte. Este membru fondator şi coordonator al cenaclurilor Gellu Naum, Lampisterii şi Cubului critic OBLIO.

A publicat în următoarele reviste (versuri, recenzii, articole de critică şi teorie literară): „Drumeţul Incendiar” (Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi), „Focus” (Facultatea de Ştiinţe Economice, Galaţi), „Şcoala Gălăţeană”, „Akademia” (Universitatea Dunărea de Jos), „Dunărea de Jos” (Centrul Cultural Dunărea de Jos, Galaţi), „Hyperion” (nr. 4-5-6, 2010), AgentiaDeCarte.ro. De asemenea, prezenţele sale pot fi urmărite şi pe internet, pe următoarele adrese: Reteaua Literara, RoLiteratura, Vulcanul de poezie (e-poezie.net), Agonia (poezie.ro), Poezii.biz, BadOrGood - site de fotografie.

Andrei Velea iubeşte critica literară, analiza, discuţia şi “fărâmiţarea” cărţilor. “O carte este valoroasă dacă are idei profunde, stil şi acel „ceva” greu de definit şi care e mai degrabă intuit de către critici. Probabil e vorba despre o viziune asupra vieţii. O carte bună trebuie să te cucerească, să te umanizeze, să-ţi propună noi perspective; trebuie să te „corupă” în sens pozitiv, să-ţi mute atenţia de la cotidian”, consideră tânărul.

Are două modele

Este recunoscător scriitorilor Gellu Naum şi Mircea Cărtărescu. De la aceştia a preluat fundamentul scrisului.

„M-au ajutat să mă descopăr. Îl apreciez pe Gellu Naum pentru felul în care a deschis noi spaţii poetice, abisale, pentru felul în care a transformat experimentalismul suprarealist într-o poetică profundă şi inovatoare. Pe Mircea Cărtărescu îl apreciez pentru cum a scris despre cotidian, pentru cum l-a filtrat şi l-a redesenat. Consider că ei mi-au oferit lecţiile de bază ale „meşteşugului scriiturii”, ne spune Andrei Velea.

În momentul de faţă se pregăteşte pentru debutul în volum personal. Cartea se va intitula “Gimnastul fără plămâni” şi va apărea în această toamnă sub egida Centrului Cultural Dunărea de Jos, Galaţi. Este în fapt o antologie de cicluri de poeme scrise între 2001 şi 2006.

„Poate părea puţin tardivă apariţia, însă am aşteptat până m-am simţit suficient de matur. De ce acest titlu? Deoarece îl consider o metaforă a unei alergări ambigue, absurde prin existenţă, care e viaţa de cele mai multe ori”, conchide autorul.

întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai important lucru din viaţa ta?

Cel mai important lucru în viaţă e însăşi viaţa. Detest filozofiile care mortifică existenţa, detesc când spiritul îşi pierde vitalitatea sau când oamenii uită să trăiască şi se rezumă doar la a respira.

Cum te-ai caracteriza?


Cred că cel mai bine mă caracterizează amestecul de spirit fantezist şi cerebralitate. Nu pot concepe că lumea este perfect ordonată, că nu există lucruri vagi sau mistere, însă nu pot concepe nici lipsa de repere sau bulversarea lor – mi s-ar părea lipsit de inteligenţă să fie aşa. În rest mă văd optimist, elitist, pătimaş, sociabil, curios şi glumeţ.

ce-i place

Îmi plac polemicile inteligente, fie faţă în faţă, fie virtuale (chiar şi pe Facebook). Activitatea de cenaclu. Admir lucrurile limpezi. Îi iubesc pe Ortega Y Gasset, Nietzsche, Berdiaev, George Călinescu, Adrian Marino. Muzica clasică, Shostakovici.

ce nu-i place

Am o aversiune aproape fiziologică faţă de mediocritate. Nu sufăr discuţiile proaste, care te pătează mai rău ca noroiul. Înghit cu greu armata, şcoala ori biserica. Nici de mine nu-mi place întotdeauna, mai ales când conştientizez cât timp pierd zilnic fără rost.

Profil.
Născut. 3 februarie 1980, Galaţi.
Studii. Universitatea Dunărea de Jos, Facultatea de Ştiinţe Economice, Galaţi, specializarea Informatică Economică.
Ocupaţie. Scriitor, informatician, programator senior.

Un comentariu: