marți, 22 ianuarie 2013

Ganduri despre "Lumea e o pisica jigarita"

Mihail Gălăţanu despre carte: „Andrei Velea practică un minimalism bine temperat. Textele sale sunt sagace şi surprind, din când în când, tonalitatea deprimantă a provinciei, cu anodinul ei. Au umor, întotdeauna, chiar dacă e bine camuflat sub un declarativism fals patetic. Este, la această oră, una dintre vocile lirice pregnante ale Galaţilor. […] Universul lui Andrei Velea este populat de târfe, combinişti, peşti, poeţi – ca şi universul real. Texte în care tatăl apare, şi el, ca personaj liric, vădesc sensibilitatea, afecţiune şi, nu în ultimul rând, rezerve speciale de tandreţe. Poetul ne este, el însuşi, un prieten prin text. Pe viaţă. […] Interesant este că poetul nu e tributar, ca formaţie, deşi biologic este douămiist, niciuneia dintre generaţiile optzeci sau nouăzeci, deşi le-a asimilat, vădit, ca experienţă preliminară de lectură.”

Florin Iaru despre carte: „De câte ori vorbesc despre poezia concretului, o fac cu strângere de inimă. Și asta pentru că poeții care i se încredințează ajung, inevitabil, la concluzia că el, concretul, și ea, banalitatea, își sunt autosuficiente. Nu e așa. Concretul e posac, iar banalitatea e rebarbativă. Ca să fii un poet al cotidianului, trebuie să îl extragi, să îl distilezi, să-l recombini cu multă inteligență și frondă. Andrei Velea crede în virtuțile poetice ale realității înconjurătoare, el are acea intuiție care îl ajută să extragă esența lirică din aglomerația de date înconjurătoare. Ăsta e un talent, și nu unul obișnuit. E și curaj, pentru că, de multe ori, poezia lui stă la granița dintre da și nu, dintre sublim și ridicol – și le înfruntă pe amândouă. Cel ce poate transforma un război de pe o scară de bloc într-o înfruntare homerică, acela care are tupeul de a transforma neputința în visare și destin, obsedatul care îl poate descrie fără să se rușineze pe exhibiționistul cartierului, ca pe un Diogene modern și să facă din toată această realitate încăpățânată poezie, fără a cădea în vulgaritate – ei bine, acela merită atenția noastră. E poet, deci are toate drepturile!”

Claudia Minela despre carte: "Felicitari Andrei! Va recomand cartea! Am citit-o si am ramas placut impresionata. Andrei Velea schimba registrul liric. cu siguranta nu as fi recunoscut autorul. O carte care merita atentia iubitorilor de poezie. De la stilul sorescian ("micul razboi de pe scara"), la declaratia de dragoste ("cum reusesc sa spun in poezie te iubesc") facuta in stil propriu, intr-un mod realist, persuasiv, Andrei Velea reuseste sa centralizeze atentia cititorului catre lumea din interiorul fiecaruia, vazuta, dar nerecunoscuta, pana la confruntarea cu sine in ,,lumea e o pisica jigarita'', titlu care poate avea multe conotatii. Voi detalia intr-o recenzie facuta imediat ce timpul mi-o va permite. Cititi cartea si va veti regasi acolo. Veti descoperi oamenii de care suntem inconjurati, veti descoperi profilul indivizilor societatii din care facem parte, o radiografie succinta a acesteia, versuita alb. Omul si gandurile lui cotidiene, iubire si moarte, viata si lupta cu propriile slabiciuni intr-un volum de versuri semnat Andrei Velea. Sunt acolo cu gandul si cu sufletul alaturi de tine. Ave prietenie, ave poezie. Cu admiratie C&M multumesc pt carte."

Cristina Ştefan despre carte (pe Lira21.ro): "O vorbă din bătrâni: toate să le faci la timpul lor! Iată că e valabil şi în poezie! Andrei Velea scrie această carte la timpul potrivit. El, poetul anului 2012, ne dă o lecţie a contemporaneităţii literare, în speţă cea poetică. Andrei Velea scrie „la zi”, într-un realism sardonic, ironie, desacralizare şi este observator neiertător tarelor cotidianului. Dacă poetul îl vede pe Iisus flămând la alimentara, dacă îşi taxează tatăl la o lansare de carte având subsuoară două sticle cu vin, dacă portrete de târfe, nebuni, beţivi aduc în prezent tuşele lui Goya sau Lautrec, pe străzile unui oraş bolnav, cu siguranţă Andrei Velea este Poetul Prezentului. Felicitări, Andrei, mulţumesc frumos pentru carte şi autograf. Volumul tău deja, prin încadrarea lui Florin Iaru, îşi are recunoaşterea meritată!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu